ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

                          Ν.Δ. &  ΠΑΣΟΚ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

                                                      του Καραγκούνη Δημήτρη

   μέλους του Δ.Σ. της  Ε.Υ.Π.Σ. Αττικής

 

 

Είναι για γέλια ή για κλάματα; Όλοι αυτοί οι ανευθυνο - υπεύθυνοι, αρμόδιοι όμως πολιτικοί παράγοντες που βρίσκονται είτε στην Κυβέρνηση είτε στην Αξιωματική αντιπολίτευση παρελαύνουν από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.

Ο «εκσυγχρονιστής» πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωνε ανερυθρίαστα ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. «κάθισε» πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε το 2004 στη νέα Κυβέρνηση «ένα κατά κοινή ομολογία αξιοζήλευτο - σε διεθνές επίπεδο – σύστημα προληπτικής αντιμετώπισης πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης». Και καλά στους αδαείς μπορεί να ισχυρίζεται το οτιδήποτε. Τα ισχυρίζεται όμως και στους πυροσβέστες που βίωσαν στο πετσί τους το αξιοζήλευτο σύστημα προληπτικής αντιμετώπισης πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης;

Στην ίδια ρότα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που δήλωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, ο οποίος συγκροτήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων και από μικροκομματικές σκοπιμότητες η κυβέρνηση κατάφερε να τον διαλύσει με τις επιλογές της».

· Δεν είπαν τίποτε, όμως, για την αθέτηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησής τους κατά την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ. όσο αφορά στο μηχανολογικό εξοπλισμό που μόλις το 2004 - 2005 βελτιώθηκε με οχήματα.

· Δεν είπαν τίποτε για τη μη επάνδρωση

 

των 3.000 τότε κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν.

· Δε μίλησαν για τις χιλιάδες απλήρωτες ημέρες και ώρες εργασίας που φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζόμενων πυροσβεστών με την εφεύρεση των επιφυλακών για ψύλλου πήδημα, μιας και η οργανική δύναμη ήταν λειψή για την αντιμετώπιση σωρευμένων συμβάντων που πρόσθεταν οι δασικές πυρκαγιές.

Και βέβαια όλα αυτά αξιοκρατικά. Με εμπιστοσύνη που έδειξε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα, νυν Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να διαχειριστεί εν λευκώ την πρόσληψη και προαγωγή του προσωπικού με αυστηρά αντικειμενικά και υπηρεσιακά κριτήρια. Όπως την άρον - άρον διακοπή του διαγωνισμού για την πρόσληψη 264 πυροσβεστών για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας με την «εφεύρεση» της μη αντικειμενικότητας (που σημειωτέον οι όροι της πρόσληψης είχαν καθοριστεί επί της θητείας του), την υποχρεωτική αναστολή των καλοκαιρινών διακοπών για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας για όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και την μετακίνηση τριακοσίων πενήντα πυροσβεστών για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών και πυροσβεστικών σταθμών Αττικής, το δόγμα - γι αυτούς που ξέρουν – πως τα «γαλόνια κρέμονται στα δάση», τη θέση στα συρτάρια μελέτης για την αναμόρφωση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και εκπαίδευσης των πυροσβεστών, την καθήλωση διοικητών Πυροσβεστικών Σταθμών και υπηρεσιών στους χώρους εργασίας – ευθύνης μέρα - νύχτα, τα χιλιάδες απλήρωτα ρεπό των πυροσβεστών κ.α.

Φυσικά τέτοιους συνεργάτες τους εμπιστεύεται ο οποιοσδήποτε έχει στόχο με τη λιτότητα και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων να οικοδομήσει … ανάπτυξη της χώρας και επαναδιανομή του πλούτου στους «έχοντες και κατέχοντες» σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση των ημερών τότε.

Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, το Δεκέμβρη του 2005 στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου 5.500 περίπου εποχικών δασοπυροσβεστών και παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό ξεπερνούσαν τότε το 25%. Ο νυν Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, τον περασμένο Μάιο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2006, είχε διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όλα αυτά γνωρίζοντας καλά ότι τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα ξεπερνούσαν τις 3.500 οργανικές θέσεις.

Γνωστά προβλήματα αναποτελεσματικότητας στην αεροπυρόσβεση του εθνικού εναέριου στόλου, που μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης τo 1998 από το Πυροσβεστικό Σώμα δεν ανανεώθηκε στο ελάχιστο, με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έγιναν το μήλο της έριδας στις πρόσφατες πυρκαγιές της Χαλκιδικής και της Μάνης από πολιτευτάδες ένθεν και ένθεν και από γνωστούς θερμοκέφαλους δημοσιογράφους που μόλις τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα της παλαιότητας και ακαταλληλότητας των αεροσκαφών CL -215 που σημειωτέον στην Ελλάδα το πρώτο απαυτά πέταξε το Μάρτιο του 1974. Αντίθετα πάνω από 20.000.000,00€ κάθε χρόνο από το 2000 δαπανούνται για μίσθωση ελικοπτέρων με τα πληρώματα υποστήριξής τους από το Πυροσβεστικό Σώμα, (το 1999 είχε μισθώσει ελικόπτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Και για να αποσαφηνίσουμε πλήρως το ρόλο της αεροπυρόσβεσης ως προς την κατάσβεση των πυρκαγιών θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, η καταστολή των δασικών πυρκαγιών γίνεται από επαρκείς επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με υδροφόρα οχήματα που εγκαθιστούν μεγάλες πυροσβεστικές εγκαταστάσεις για κατάσβεση του μετώπου με άμεση ή έμμεση προσβολή και από τα πεζοπόρα τμήματα που στη συνέχεια σβήνουν τις εναπομείνασες μικρές εστίες φωτιάς ή τυχόν ενάρξεις αναζωπυρώσεων. Και αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση που φυσούν σφοδροί άνεμοι που καθιστούν δυσχερή ως αδύνατη την αεροπυρόβεση. Να σημειωθεί επαρκώς ότι η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών κατά το πρώτο στάδιο έναρξης και ανάπτυξης της πυρκαγιάς, απαιτεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και στο σημείο αυτό εστιάζεται πιθανώς η αδυναμία να ελεγχθούν οι πυρκαγιές της Χαλκιδικής και της Μάνης πρόσφατα, συνεπικουρούμενου του γεγονότος της αδυναμίας των αεροσκαφών να ανακόψουν την πορεία επέκτασης της πυρκαγιάς.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (αεροπλάνα και ελικόπτερα), δε σβήνουν πυρκαγιές. Είναι μέσα ελέγχου της πυρκαγιάς και όχι πλήρους κατάσβεσης, ανακόπτουν την επέκταση της πορείας της πυρκαγιάς και δίνουν χρόνο για την επέμβαση των επίγειων δυνάμεων ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο από την περιοχή ευθύνης της πυροσβεστικής υπηρεσίας ή δύσβατο χωρίς ικανοποιητικό οδικό δίκτυο για τα πυροσβεστικά οχήματα. Και όσο καλύτερη είναι η διασπορά των διατιθέμενων αεροσκαφών στα διάφορα αεροδρόμια, τόσο πιο έγκαιρη είναι και η άφιξή τους στο χώρο της πυρκαγιάς και η ανακοπή της επέκτασής της.

Ας δούμε όμως την πραγματική διάσταση των πολιτικών ευθυνών από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που αφανίζουν περιουσίες και ζωές για δημιουργούν προϋποθέσεις καταπάτησης γης που στη συνέχεια κατά κάποιο τρόπο θα αλλάξει χρήση, θα αποχαρακτηριστεί κοινώς από δασική έκταση και θα ξεφυτρώσουν οικισμοί όπως καλή ώρα στην πολύπαθη Πεντέλη, στη Ροδόπολη, Σταμάτα, Ανθούσα, Καλλιτεχνούπολη, Αγ. Τριάδα, Ντράφι, στους Θρακομακεδόνες και σε δεκάδες άλλα μέρη του λεκανοπεδίου της Αττικής και όχι μόνο. Η δασική κρατική πολιτική συνδέεται άμεσα με τους εμπρησμούς που γίνονται για τους παρακάτω λόγους:

· Εξασφάλιση οικοπεδοποιήσιμων εκτάσεων λόγω της μη έγκαιρης και ικανοποιητικής επέκτασης των σχεδίων πόλεων και προγραμματισμού οικιστικού σχεδιασμού και ανάπτυξής του.

· Λόγω της μεγάλης αύξησης της αξίας της γης γύρω από τα αστικά και παραθεριστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

· Λόγω της έλλειψης εθνικού κτηματολογίου, ολοκληρωμένου καθορισμού χρήσεων γης και συντονισμού με κοινωνικές ομάδες, φορείς, Ο.Τ.Α. κ.λ.π.

· Λόγω της ύπαρξης νομοθεσίας που νομιμοποιεί αυθαίρετα, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της εμπορίας της δασικής γης από οικοπεδοφάγους, μετοίκους, ξενοδοχειακό και βιομηχανικό κεφάλαιο, οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Επιβάλλεται η γενναία χρηματοδότηση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με αναδασώσεις, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ή φύτευση αυτής με είδη ανθεκτικά στη φωτιά όπως ακακίες, λεύκες, ιτιές, συκιές, χαρουπιές κλπ, διαχείριση της καύσιμης δασικής ύλης με ελεγχόμενες αραιώσεις, κλαδεύσεις, αφαίρεσης ή ελάττωσης της πυκνότητας των θάμνων, μέτρα ελεγχόμενης βόσκησης, δημιουργίας δασικών δρόμων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

 Επίσης επιβάλλεται γενναία χρηματοδότηση για τη λήψη προκατασταλτικών μέτρων και μέσων, όπως κατασκευή και επάνδρωση παρατηρητήριων, συνεχής εναέρια επιτήρηση για έναρξη πυρκαγιών με αεροσκάφη (πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα ελαφρού τύπου), εγκατάσταση και λειτουργία υδροστομίων και υδατοδεξαμενών πλήρωσης των πυροσβεστικών οχημάτων κ.α.

Δυστυχώς τα κονδύλια που διατίθενται είναι ανύπαρκτα για τις ανάγκες προστασίας των δασών μας και γιαυτά κωφεύουν κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι και τα διάφορα παπαγαλάκια τους στα Μ.Μ.Ε.

Γι αυτές τις ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν κατά ένα μέρος από τους 5.500 περίπου εποχικούς δασοπυροσβέστες και από τους υπόλοιπους που πληρούν τις προϋποθέσεις τα οργανικά κενά του Π.Σ., ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης και οι προγενέστεροι ή μεταγενέστεροι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υ.Δ.Τ. δήλωναν ότι οι  δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσληψή τους με σύμβαση αορίστου χρόνου ή πρόσληψη μονιμότητας. Και φυσικά ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος κώφευσε αφού … τώρα τέτοια θα λέμε; Τα μέτωπα της αγροτιάς που διεκδικεί είναι ανοιχτά και θα πρέπει να μαγειρεύεται με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ενώσεις ο εφησυχασμός και οι προεκλογικού χαρακτήρα παροχές.

Το οριστικό πλήγμα της Δασικής Υπηρεσίας όσο αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μετά την αφαίρεση του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης, αποτέλειωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ένταξη σ αυτό  των  περια-

 

στικών δασών και τέλος η έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης.

Ο νόμος 3208/2003, σε αναμόρφωση του Ν.998/79 όπως αυτός τροποποιήθηκε, που ήρθε στη Βουλή για ψήφιση από τον τότε Υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ συνέχισε την αντιδασική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Και ενώ ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος ως κεντρικός εισηγητής της Ν.Δ. καταψήφισε το νόμο του ΠΑΣΟΚ κρίνοντάς τον ως αντισυνταγματικό γιατί αφήνει εκτός δασικής προστασίας εκατομμύρια στρεμμάτων δασικών εκτάσεων όταν ήταν στην αντιπολίτευση, η Ν.Δ. και ο ίδιος σήμερα συνεχίζει ευλαβώς να υπηρετεί το νόμο και να πλειοδοτεί με τη συναίνεσή του σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τη νομιμοποίηση 3.000.000 στρεμμάτων που κατά-πατήθηκαν. Τέτοια γελοιότητα και ξετσιπωσιά.

Οι ελλείψεις στις οργανικές θέσεις του Π.Σ. ανέρχονται στις 4.000 περίπου και θα ξεπερνούν το 30% της οργανικής δύναμης ακόμη και μετά την πρόσληψη των 540 Πυροσβεστών ως το τέλος του χρόνου με δεδομένες τις αποστρατείες λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας και του αντιασφαλιστικού νόμου που η εφαρμογή του θα πυροδοτήσει αθρόες αποχωρήσεις μετά την 31.12.2007.

 Με την πολιτική που εφαρμόζεται από τη Ν.Δ. δεν διαφαίνεται κάποια λύση του προ-βλήματος. Από την άλλη μεριά οι ελλείψεις ως προς τη πρόληψη από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εμφανείς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε δράσεις.

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εμπαίζουν το λαό και κλείνουν το μάτι στο κεφάλαιο για το ξεπούλημα της δασικής γης.

Επιβάλλεται, εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουμε πλάτη και να προστατέψουμε τα δάση μας που αποτελούν λαϊκή περιουσία και την ίδια μας τη ζωή. Να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που εμπορευματοποιεί τη δασική γη.