ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ  ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ   ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ  

του Καραγκούνη Δημήτρη, Ε.Υ.Π.Σ. Αττικής

 

  

Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Έδειχνε από μέρες που θα κατέληγε το παιγνίδι που έστησαν κυβέρνηση και προεδρεία.

Όλοι μηδενός εξαιρουμένου συμφώνησαν για μία ακόμη φορά στην εξαπάτησή μας. Η υποκριτική στάση της ηγεσίας της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που ενώ υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση του ξεπουλήματος προσπάθησε με μία ξεχωριστή ανακοίνωση που αποτελεί μνημόνιο δικολαβισμού να ρίξει στάχτη στα μάτια των ένστολων, δεν ξεγελάει κανέναν πλέον.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη το αγωνιστικό κάλεσμα της Ε.Α.Κ.Π. που απεύθυνε στις 24/7/06 προς όλους τους  εργαζόμενους των τριών κλάδων εκτός του ότι επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις εκτιμήσεις μας, αποκτάει επίκαιρο και επιτακτικό χαρακτήρα να υλοποιηθούν οι στόχοι του. 

Πρώτο βήμα η ΑΜΕΣΗ δημιουργία συντονιστικού οργάνου από εκπροσώπους των εργαζομένων και των τριών κλάδων με σκοπό τον από κοινού προγραμματισμό κινητοποιήσεων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων που δεν συμφωνούν και δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα. Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε αμέσως με την γνωστοποίηση του νέου ξεπουλήματος (αρχές Σεπτέμβρη) η παρακάτω ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ   ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕ -

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ - ΛΙΜΕΝΙΚΕ

 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σε είχε προειδοποιήσει ότι με αυτές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που μας έχουν καθίσει στο σβέρκο θα χορτάσουμε ξεφτίλα. Και αυτό έγινε για μία ακόμη φορά παραμονή της κινητοποίησης της 8ης Σεπτεμβρίου.

 

Αρκεί μία ανάγνωση της ανακοίνωσης που εξέδωσαν για τα επινίκια για να νοιώσεις ότι αυτός ο εμπαιγμός και η κοροϊδία έχει στόχο εμάς συνάδελφε.

Από καιρό εκλιπαρούσαν την κυβέρνηση για κάποιες ψευτοπαροχές που θα τους επέτρεπε να απεμπλακούν από τον βραχνά των κινητοποιήσεων και για να μην δυσκολέψουν ιδιαίτερα το επικοινωνιακό έργο της κυβέρνησης ενόψει των εξαγγελιών της Δ.Ε.Θ.

Αυτά που ουσιαστικά ζητούσαν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση για να ξεμπερδέψουν για αρκετό καιρό με τις κινητοποιήσεις άσχετα τι προσδοκούσε και απαιτούσε η μεγάλη μάζα των συναδέλφων ήταν:

· Η πλασματική πενταετία και για τους μετά το 1992 προσληφθέντες χωρίς πληρωμή.

· Η ένταξη του «υπέρογκου» επιδόματος των ειδικών συνθηκών στον Βασικό μισθό.

· Αυτά επανέλαβαν στον Υπουργό Οικονομικών κατά την διάρκεια της μίνι κινητοποίησης της 28/6/2006.

Και τα δύο αιτήματα ουσιαστικά είναι ανώδυνα για την κυβέρνηση γιατί:

· Την πλασματική πενταετία δεν θα την έκανε χρήση ο μεγαλύτερος όγκος των συναδέλφων λόγω των συνεπειών κυρίως από την έναρξη εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02.

· Το ψευτοεπίδομα που δόθηκε ως αναγνώριση του «επικίνδυνου της εργασίας μας» ήταν μηδαμινό και θα έφθανε όταν θα ολοκληρώνονταν το 2008 στα 57,60 ευρώ, άρα και στον βασικό να ενσωματώνονταν θα ήταν μικρή η ζημιά για την κυβέρνηση με τόσο χαμηλούς βασικούς μισθούς που έχουμε.

Η κυβέρνηση για να δυσκολέψει τα πράγματα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και για να συμβάλει στην από κοινού με τα προεδρεία εξαπάτηση των εργαζομένων, ώστε στο τέλος να φανεί σαν κατάκτηση απάντησε μέσω του Υπουργού Οικονομικών ότι: 

· Η πλασματική πενταετία για να χορηγηθεί θα πρέπει να πληρώνεται από τον υπάλληλο με 20.000 ευρώ περίπου.

· Και ότι για το επίδομα έδωσε ότι είχε συμφωνηθεί με τα προεδρεία άρα τίποτε περισσότερο!!!

Ξεχνώντας φυσικά τελείως τα 140 ευρώ. Άφησε όμως από εκείνη την ημέρα ο υπουργός περιθώριο για να ξανασυζητηθεί το θέμα μέσα στο καλοκαίρι για το επίδομα με τα προεδρεία.

Η φόρμουλα για την εξαπάτηση στο διάστημα αυτό βρέθηκε:

· Να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί η πλασματική πενταετία χωρίς αποζημίωση.

·   Και ότι όταν θα ολοκληρωθεί το 2008, η χορήγηση των τεσσάρων ετήσιων δόσεων του επιδόματος των ειδικών συνθηκών, που άρχισαν να χορηγούνται σε ποσοστό 2% για κάθε χρόνο από το 2005 και φθάσει στο 8% δηλαδή τα 57,60 ευρώ, δεν θα παραμείνει σταθερό το επίδομα στο ύψος αυτό, αλλά θα αναπροσαρμόζεται υπολογίζοντας το 8% στο ποσό του Β.Μ. του Ανθυποπυραγού όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά από την εισοδηματική πολιτική (όταν φυσικά χορηγείτε αύξηση).

Αν και τίποτε δεν είναι σίγουρο το πώς θα υλοποιηθεί και εάν υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή αφού αυτό εξάγεται σαν συμπέρασμα από την ίδια την ανακοίνωση των προεδρείων όταν λέει «ότι δεν μπορεί να κλείσει ένα τέτοιο θέμα με σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις μία ή δύο μέρες πριν την έκθεση και ότι το όλο θέμα θα το δει με θετικό πνεύμα στις αρχές Οκτωβρίου».

Που σημαίνει, ότι δόθηκε για λόγους σκοπιμότητας στο πόδι μία απάντηση για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και εάν φυσικά δεν συμφέρει την κυβέρνηση όταν το εξετάσει, τότε το παίρνει και αυτό πίσω όπως έκανε και τον Νοέμβριο του 2004 που πάλι αναστάλθηκαν οι κινητοποιήσεις.   

Αν πάρουμε όμως ως δεδομένο ότι θα τηρήσει την δέσμευση της ας δούμε σε πραγματικές τιμές τι σημαίνει αυτή η παροχή:

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δοθεί εφάπαξ σύμφωνα με τις δηλώσεις των προεδρείων, δηλαδή θα  συνεχιστεί η σταδιακή χορήγηση του σε δόσεις μέχρι το 2008.

Εάν ισχύσει μέχρι το 2008 η ίδια βάση υπολογισμού δηλαδή το 8% στα 720 ευρώ που ήταν ο Β.Μ. του Ανθυποπυραγού όταν χορηγήθηκε το επίδομα τότε η αύξηση θα διαμορφωθεί κάπως έτσι:

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο βάση της εισοδηματικής πολιτικής θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα που δίνεται τα δύο τελευταία χρόνια 3.6% για το 2005 και 3% για το 2006, μέσο όρο 3,3% τότε το 2009 ο Β.Μ. του Ανθυποπυραγού θα διαμορφωθεί  περίπου  στα 846 ευρώ  (2006:768 Χ 3,3% = 793 για το 2007 -- 793 Χ 3.3% = 819 για το 2008 -- 819 Χ 3,3% = 846 για το 2009). 

Άρα, το επίδομα θα γίνει για το 2009 67,68 ευρώ (846 Χ 8% = 67,68) θα αυξηθεί δηλαδή κατά 10.08 ευρώ μηνιαίως 0,34 ευρώ ημερησίως (67,68 - 57,60 το 2008 = 10,08). Τον επόμενο χρόνο το 2010 θα γίνει το επίδομα  69.92 ευρώ (846 Β.Μ. Χ 3,3 % = 874 Β.Μ. 2010 Χ 8% = 69,92).

Με σταθερή βάση λοιπόν ότι η εισοδηματική πολιτική θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, για κάθε νέο έτος η αύξηση του επιδόματος  θα είναι 2,24 ευρώ τον μήνα  0,07 ευρώ την ημέρα.

Να γιατί παλεύουμε συνάδελφοι, για να εξασφαλίσουμε ότι μετά από 5 χρόνια θα αυξάνεται σε εποχές αχαλίνωτης ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα το εισόδημα μας κατά  0.07 λεπτά την ημέρα.

Οι «παροχές» αυτές όμως από μόνες τους δεν ήταν ικανές για να ξεγελάσουν, έπρεπε να εμπλουτιστούν και με κάτι περισσότερο πιασάρικο σε χρήμα χωρίς καθόλου επιπλέον κόστος.

Δημιούργησαν λοιπόν εδώ και μία εβδομάδα έναν θόρυβο για το εκλογικό επίδομα ότι δήθεν δεν θα χορηγηθεί, σπέρνοντας με αυτόν τον τρόπο ανασφάλεια και καλλιεργώντας κλίμα αγωνίας στους συναδέλφους, παρ ότι το επίδομα αυτό είναι θεσμοθετημένο.

Άρχισαν στην συνέχεια δήθεν τις παρεμβάσεις για να φανεί και αυτό στο τέλος σαν παροχή αφού πλέον θεωρούνταν χαμένο και έτσι φυσικά εξαγγέλθηκε από τον Υπ. Δημόσιας Τάξης ως  ΠΑΡΟΧΗ !!!

Με αυτές λοιπόν τις τρεις ψευτοπαροχές συνάδελφοι και κάτω από αυτές τις λογικές και αγίρτυκες πρακτικές σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση οι αιρετοί εκπρόσωποι μας για άλλη μία φορά ξεπούλησαν τα συμφέροντα μας. Ένας ακόμη αγώνας πουλήθηκε από τους εκπροσώπους του απροκάλυπτα πλέον κυβερνητικού συνδικαλισμού, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και χωρίς ουσιαστικές παροχές προς χάριν της υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στις πλάτες των εργαζομένων των κλάδων μας.

 

Συνάδελφε

  Αστυνομικέ - Πυροσβέστη - Λιμενικέ,

 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !

 

Στην προηγούμενη κινητοποίηση της 24 Ιουλίου 2006 σε καλούσαμε με άλλη ανακοίνωση μας να σκεφτείς, να μετρήσεις και να  προβληματιστείς για όλα αυτά που χρόνια σε απασχολούν και τι κάνουν για αυτά οι συμβιβασμένες ηγεσίες των κορυφαίων μας συνδικαλιστικών οργάνων.

Σε καλούσαμε να στηρίξεις το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που προτείναμε και που είναι σίγουρο ότι απηχεί και τις δικές σου προσδοκίες για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που σε απασχολούν. Μην καθυστερούμε λοιπόν, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια που ένοιωσες για άλλη μία φορά από το νέο ξεπούλημα.

Πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι των Σωμάτων Ασφάλειας μαζί με το υπόλοιπο εργατοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιμετωπίσουμε τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολι-τικές που μας οδηγούν εμάς και τις οικογένειες μας στην εξαθλίωση.

Σου απευθύνουμε και τώρα κάλεσμα για κοινή δράση στην βάση των κοινών μας προβλημάτων.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σε καλεί να καταθέσεις τις προτάσεις σου με σκοπό να βρεθεί διέξοδος στο συνδικαλιστικό τέλμα.

Για τον σκοπό αυτό και για πληρέστερη ενημέρωση, χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα της  Ε.Α.Κ.Π. www.old.eakp.gr και το Ε_mail της info@old.eakp.gr για την αποστολή των προτάσεων σου.

       

 ΑΘΗΝΑ  7  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2006