ΣΧΕΤΙΚΑ με το ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ
και την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
του Τσάκωνα Χρήστου
Προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ. Ρόδου & Δωδεκανήσου
Μία βασική αρχή που διέπει τις σχέσεις εργαζόμενου εργοδότη είναι ότι οι προτάσεις του εργοδότη για ωράριο και πενθήμερο είναι σίγουρο ότι αντανακλούν ξεκάθαρα το δικό του συμφέρον.
Κανόνας απαράβατος σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ότι πρωταρχικός σκοπός των αντιπάλων μερών είναι αφ ενός ότι ο εργοδότης επιδιώκει την αύξηση του χρόνου εργασίας και την μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων και αφ ετέρου ότι οι εργαζόμενοι επιδιώκουν το αντίθετο.
Αν οι εργαζόμενοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση τότε μπορούν προσωρινά να κερδίζουν μέρος της αξίας της εργατικής τους δύναμης. Αν όμως το εργατικό κίνημα δεν αντιστέκεται και οι ηγεσίες του έχουν περάσει στην «απέναντι» πλευρά τότε η εργοδοσία νομοθετεί χωρίς προσχήματα «ληστεύοντας» την αξία της εργατικής δύναμης των εργαζομένων αγοράζοντας δωρεάν τον παραπανίσιο χρόνο εργασίας τους και φυσικά κερδίζοντας πολλαπλάσια. Ποιος κερδίζει; Είναι γνωστό ποια μεγέθη αυξάνονται ιλιγγιωδώς, ποια κέρδη εκτινάσσονται στα ύψη και το ρόλο που παίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στην αύξηση των κερδών των εχόντων και στην μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Άρα λοιπόν εναπόκειται στο συσχετισμό δυνάμεων για το μοίρασμα της «πίττας» και όχι η όποια καλή θέληση των εργοδοτών.
Όλη αυτή η εισαγωγή γίνεται για να κατανοηθεί η σπουδή του Α.Π.Σ να επιβάλλει τη γενικευμένη εφαρμογή του 24ώρου στις μάχιμες μονάδες με ξεκάθαρο σκοπό να καταργήσει στην πράξη το ήδη κουτσουρεμένο πενθήμερο πράγμα που συμβαίνει σε αρκετές Υπηρεσίες είτε με την στήριξη των «ημέτερων» προεδρείων που προβάλλουν το επιχείρημα της εργοδοσίας «ότι δεν βγαίνει η υπηρεσία» είτε πατώντας πάνω στην άγνοια των συναδέλφων και την έλλειψη συνδικαλιστικής δράσης στις Υπηρεσίες. Βέβαια το Προεδρείο της Ομοσπονδίας τα γνωρίζει όλα αυτά και δεν αντιδρά, γνωρίζει ότι εφαρμόζεται γενικευμένη καταστρατήγηση του πενθημέρου σε αρκετές Υπηρεσίες και γνωρίζει ότι οι προσκείμενες σε αυτήν Διοικήσεις Ενώσεων αδιαφορούν για ότι συμβαίνει γύρω τους βοηθώντας την εργοδοσία να περάσει τις επιλογές της. Να εξηγήσουμε τι συμβαίνει:
Στις μάχιμες Υπηρεσίες που εφάρμοζαν το κυλιόμενο ωράριο σε 8ωρη βάση με 4 βάρδιες δεν ήταν δυνατόν να προβούν σε καταπάτηση του 5θημέρου, με ποιο πρόσχημα θα πουν στην βάρδια του Α΄ 8ώρου να έλθει στην Υπηρεσία την επόμενη μέρα για υπηρεσία!! Η παρανομία είναι προφανής !!!
Πως όμως η παρανομία γίνεται πράξη χωρίς να φαίνεται; Και να δείχνει ανώδυνη.
Μα με το 24ωρο !!. τι επιχείρημα ακολουθούν; Το εξής απλό: «αυτό το μήνα δεν βγαίνει η υπηρεσία γιατί χρειαζόμαστε π.χ. 3 οδηγούς και 3 μάχιμους και δεν μπορώ να δώσω τα ρεπό! Γιατί όμως δεν το λέγανε όταν οι βάρδιες ακολουθούσαν το κυλιόμενο 8ωρο; Δεν μπορούσαν να το πουν τότε;
ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ΡΕΠΟ!! … Αυτή η επωδός ακούγεται από τους Διοικητές. Τα ρεπό δεν τα δίνουν αυτοί αλλά είναι καθορισμένο από το νόμο πως θα τα χορηγούν και αν δεν το κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ !! καμία διάταξη δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταργούν το πενθήμερο. Ας ρωτηθούν με ποια διάταξη καταργούν το πενθήμερο και ας απαντήσουν. Το «δεν βγαίνει η υπηρεσία» το γνωρίζει ο υπεύθυνος και αυτός είναι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο οποίος με το αναλογούν προσωπικό καθορίζει το επίπεδο πυρασφαλείας της χώρας, προσωπικό που πληρώνεται για να εργάζεται συγκεκριμένες ώρες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Άρα το προσωπικό ορίζεται σε υπηρεσία όπως προβλέπουν οι διαταγές διαφορετικά πρέπει να πληρωθεί!!!
Όπως μας πλήρωσαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών που μόνο με σχετικό Νόμο καταργήθηκε το πενθήμερο και ο νοών νοείτω. Επίσης ούτε η εφαρμογή διαφόρων σχεδιασμών της Διοίκησης (έχει 5αρι, 4αρι κλπ) καταργεί το 5θήμερο διότι δεν υπάρχει συμβάν. Από πού όμως αντλούν το δικαίωμα να καταργούν το πενθήμερο; Μα φυσικά από πουθενά!!! ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ!! Με την σιωπηλή στήριξη της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας. Του εργοδότη δηλαδή. Πολιτικοί είναι οι λόγοι συνάδελφοι που καταργούν το πενθήμερο. Αν τους «έπαιρνε ο πόνος» να «βγαίνει η Υπηρεσία» οι κυβερνήσεις θα είχαν κάνει προσλήψεις και θα είχαν καλύψει τις θέσεις που εσείς τώρα καλείστε να καλύψετε με ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αν τους «είχε πάρει ο πόνος» για την κάλυψη της Πυρασφάλειας της Χώρας θα είχαν καλύψει τα κενά εδώ και περίπου 6 χρόνια και δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο να έχει το Σώμα 4.000 κενά λόγω απουσίας προσλήψεων από το 2000 που ναι μεν τότε έγιναν προσλήψεις αλλά μέχρι σήμερα φτάσαμε στα γνωστά αποτελέσματα.
Άρα το επιχείρημά τους «ότι δεν βγαίνει η υπηρεσία» είναι υποκριτικό, την πολιτική τους καλύπτει η κατάργηση του πενθημέρου και η μείωση των αδειών μέχρις σχεδόν κατάργησης των. Μας επαναφέρουν στο 1980 και πίσω, όταν το ένα ρεπό το έπαιρναν κάποιοι ημέτεροι και αν ήθελε ο Διοικητής. Εκεί μας πήγαν. Στη 10ετία του 1970 με την σύμφωνη γνώμη των «συνδικαλιστών» που μόνο ντροπή τους αρμόζει και τίποτα άλλο.
Τι ισχύει για το 24ωρο:
Για την κωδικοποίηση των διατάξεων περί 5θημέρου και για να μην υπάρχουν τυχόν παρερμηνείες εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 9459 Φ. 105.6/ 16 Μαρτίου 1987 διαταγή Α.Π.Σ, όπου από την παράγραφο 4 και στη συνέχεια εξηγεί τον τρόπο χορήγησης του πενθημέρου στις Υπηρεσίες που εναλλάσσονται ανά 24ωρο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ.4 εδάφ.ιδ περιπτώσεις (1), (2), (3), και (4) έχουμε:
· Όταν ο μήνας έχει 28 μέρες (Φεβρουάριος) η βάρδια που θα εργαστεί την πρώτη του μήνα παίρνει 2 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις. Οι άλλες δύο βάρδιες δικαιούνται 4 αποζημιώσεις μία 24ωρη ανάπαυση και μία 8ωρη.
· Όταν ο μήνας έχει 29 μέρες οι δύο βάρδιες που ορίζονται την 1η και την 2η του μήνα δικαιούνται δύο 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις και αυτή που ορίζεται την 3η του μήνα 1 24ωρη ανάπαυση και 4 αποζημιώσεις.
· Όταν ο μήνας έχει 30 μέρες όλες οι βάρδιες δικαιούνται 2 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις αν ο μήνας έχει 4 Σαββατοκύριακα (παρ.9) και αν έχει 5 Σαββατοκύριακα λαμβάνει 5 αποζημιώσεις. (παρ.9) της ίδιας διαταγής.
· Όταν ο μήνας έχει 31 ημέρες τότε η βάρδια που ορίζεται την 1η του μήνα και την 31η λαμβάνει 2 (δύο) 24ωρες αναπαύσεις και μία 16ωρη και δικαιούται τις ανάλογες αποζημιώσεις ανάλογα με τα σαββατοκύριακα που έχει ο μήνας. 4 = 4 αποζημιώσεις, 5 = 5 αποζημιώσεις. Οι άλλες δύο βάρδιες δικαιούνται 2 24ωρες αναπαύσεις και τις ανάλογες με τα Σαββατοκύριακα αποζημιώσεις.
Συμβαίνει όμως λόγω παρερμηνειών της διαταγής και λόγω άγνοιας των συναδέλφων να τους αφαιρούν τις δικαιούμενες αναπαύσεις με διάφορα τεχνάσματα και να φαίνονται νόμιμοι. Παράδειγμα:
Κόβουν το καθιερωμένο έστω και κουτσουρεμένο 5θήμερο που υφίσταται αφαιρώντας μία ανάπαυση με τον εξής τρόπο: για να χορηγήσουν την 5η αποζημίωση που δικαιούται ο εργαζόμενος (παρ. 9) η οποία χορηγείται ανάλογα με τα Σαββατοκύριακα που εργάζεται δεν του χορηγούν πλήρες το πενθήμερό του αλλά του κόβουν 1 ανάπαυση για να του δώσουν την 5η αποζημίωση.
Παραβαίνουν δηλαδή τον βασικό λόγο χορήγησης των αποζημιώσεων που είναι ότι οι αποζημιώσεις χορηγούνται για τις επιπλέον του πενθημέρου ώρες που εργάζεται ο υπάλληλος (παρ.3 της ίδιας διαταγής) και δεν μειώνεται το πενθήμερο για να δοθούν αποζημιώσεις κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από καμία διαταγή.
Όπως προανέφερα η διαταγή έχει κωδικοποιήσει την χορήγηση του πενθημέρου και δεν δέχεται παρερμηνείες και τεχνάσματα όταν η εργασία είναι καθορισμένη ανά μήνα. Όταν όμως ο υπάλληλος παίρνει άδεια τότε να προσέχουν οι συνάδελφοι και να υπολογίζουν τις υπολειπόμενες ώρες με το 7,5 και όχι με το 8 (παρ.5 εδαφ. θ) διότι υπολογίζουμε με τις ώρες που προβλέπονται να εργαζόμαστε και αυτές είναι οι 7.5 ώρες και όχι οι 8. Στην περίπτωση επιστροφής από άδεια δίνεται το δικαίωμα στην Υπηρεσία να χορηγήσει ανάλογα πενθήμερο και αποζημιώσεις με τον υπολογισμό από το σχετικό πίνακα Β΄. τότε μόνο χρησιμοποιείται ο πίνακας Β΄. και οι επιπλέον ώρες υπολογίζονται με το 7.5. Μπορεί να μας κατηγορήσουν κάποιοι ότι δεν υφίστανται τέτοια φαινόμενα. Ας ρωτήσουν όμως τι γίνεται στην Π.Υ. Καβάλας, στην Π.Υ Μεγαλόπολης, τι γινόταν μέχρι πριν λίγο καιρό στην Κέρκυρα όπου το νέο Προεδρείο κατάφερε με ενέργειές του να προστατέψει τους συναδέλφους και σε ένα σωρό άλλες υπηρεσίες και κλιμάκια.
Όλα αυτά θα φαίνονται μακρινές αναμνήσεις όταν θα υλοποιηθεί ο καινούργιος νόμος που ψηφίσθηκε στη Βουλή και μας μετατρέπει σε «φαντα-ράκια», όπου καταργείται ο όρος «Τακτικοί πολιτικοί» Δημόσιοι Υπάλληλοι και στο εξής ο Υπουργός με Διατάγματα θα ορίζει τα όσα πριν δεν προβλεπόταν από την σχετική νομοθεσία και προβλεπόταν από την νομοθεσία των Πολιτικών Υπαλλήλων. Κατανοητό είναι ότι θα γίνει παρέμβαση στον χρόνο εργασίας και οι «ανάγκες τις Υπηρεσίας» θα δικαιολογούν τα πάντα πλέον. Ας ξεχάσουμε το εργατικό δίκαιο, η εργασία μας θα λογίζεται πλέον ως «αξίωμα» και όχι ως εργασία επ’ αμοιβή. Επιφυλακές, απλήρωτες υπερωρίες και πρόσθετος χρόνος «για ανάγκες της Υπηρεσίας», θα είναι «νόμιμα» και θα ορίζονται με διατάγματα. Είμαστε σε συνεχή διατεταγμένη υπηρεσία λέει ο νέος νόμος και τα σχετικά διατάγματα αναμένονται βροχή.
Μας πάνε στο 1930 στρατιωτικοποιώντας πλήρως τις εργασιακές μας σχέσεις ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, εκτός φυσικά από την Ε.Α.Κ.Π. που αντέδρασε και κατήγγειλε το σχέδιο νόμου από την πρώτη στιγμή, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει και πάνε να περάσουν, που έπρεπε να «έχουν σηκωθεί και οι πέτρες» που λέει ο λαός.
Βλέπουμε ότι παρά το κουτσουρεμένο 5θήμερο μας πληρώνουν τις παραπάνω ώρες με ένα σχετικό ποσό. Αυτό δίνει την εντύπωση αύξησης του μισθού. Αν υπολογίσουμε την επιπλέον φορολογία των επιδομάτων αυτών και το ότι ο βασικός μας μισθός είναι χαμηλός αυτό δίνει μία πλασματική εντύπωση για τον μισθό της εργασίας και αποπροσανατολίζει τον εργαζόμενο που θα έπρεπε να απαιτεί αύξηση στο βασικό του μισθό και ΠΛΗΡΕΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ και 35ωρο και ας φαίνεται αδύνατο να εφαρμοστεί, τρόποι υπάρχουν και τίποτα δεν είναι αδύνατο.
«Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να απαιτούν αυτό που θεωρείται αδύνατο» έλεγε ο μεγάλος Τσε Γκεβάρα και έτσι είναι, απαιτείς σύμφωνα με τις ανάγκες σου και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη σου και τα κέρδη που αυτός απομυζά από εσένα. Ένα παράδειγμα για να κατανοηθεί ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί παραθέτω το παρακάτω:
Το 1981 η τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καθιερώσει το πενθήμερο στα Σώματα Ασφάλειας, τότε που το λαϊκό εργατικό κίνημα ήταν σε άνοδο, οι ιθύνοντες στο Αρχηγείο προέβαλλαν προσχήματα και δεν το εφάρμοζαν με το ίδιο πρόσχημα που χρησιμοποιούν σήμερα, το «δεν βγαίνει η υπηρεσία». Όταν αυτό ήρθε σε γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας, ο τότε υπουργός (Γ. Σκουλαρίκης) πήγε στο Αρχηγείο και όταν του είπε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ότι «δεν έχουμε αυλοφόρους και δεν βγαίνει η υπηρεσία» του απάντησε όπως φημολογείται: «αυλοφόρος να πας εσύ, το πενθήμερο θα εφαρμοστεί!!» και εφαρμόστηκε χωρίς να τολμήσει ποτέ κανείς να το καταστρατηγήσει τότε.
Μία βασική αρχή που διέπει τις σχέσεις εργαζόμενου εργοδότη είναι ότι οι προτάσεις του εργοδότη για ωράριο και πενθήμερο είναι σίγουρο ότι αντανακλούν ξεκάθαρα το δικό του συμφέρον.
Κανόνας απαράβατος σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ότι πρωταρχικός σκοπός των αντιπάλων μερών είναι αφ ενός ότι ο εργοδότης επιδιώκει την αύξηση του χρόνου εργασίας και την μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων και αφ ετέρου ότι οι εργαζόμενοι επιδιώκουν το αντίθετο.
Αν οι εργαζόμενοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση τότε μπορούν προσωρινά να κερδίζουν μέρος της αξίας της εργατικής τους δύναμης. Αν όμως το εργατικό κίνημα δεν αντιστέκεται και οι ηγεσίες του έχουν περάσει στην «απέναντι» πλευρά τότε η εργοδοσία νομοθετεί χωρίς προσχήματα «ληστεύοντας» την αξία της εργατικής δύναμης των εργαζομένων αγοράζοντας δωρεάν τον παραπανίσιο χρόνο εργασίας τους και φυσικά κερδίζοντας πολλαπλάσια. Ποιος κερδίζει; Είναι γνωστό ποια μεγέθη αυξάνονται ιλιγγιωδώς, ποια κέρδη εκτινάσσονται στα ύψη και το ρόλο που παίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στην αύξηση των κερδών των εχόντων και στην μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Άρα λοιπόν εναπόκειται στο συσχετισμό δυνάμεων για το μοίρασμα της «πίττας» και όχι η όποια καλή θέληση των εργοδοτών.
Όλη αυτή η εισαγωγή γίνεται για να κατανοηθεί η σπουδή του Α.Π.Σ να επιβάλλει τη γενικευμένη εφαρμογή του 24ώρου στις μάχιμες μονάδες με ξεκάθαρο σκοπό να καταργήσει στην πράξη το ήδη κουτσουρεμένο πενθήμερο πράγμα που συμβαίνει σε αρκετές Υπηρεσίες είτε με την στήριξη των «ημέτερων» προεδρείων που προβάλλουν το επιχείρημα της εργοδοσίας «ότι δεν βγαίνει η υπηρεσία» είτε πατώντας πάνω στην άγνοια των συναδέλφων και την έλλειψη συνδικαλιστικής δράσης στις Υπηρεσίες. Βέβαια το Προεδρείο της Ομοσπονδίας τα γνωρίζει όλα αυτά και δεν αντιδρά, γνωρίζει ότι εφαρμόζεται γενικευμένη καταστρατήγηση του πενθημέρου σε αρκετές Υπηρεσίες και γνωρίζει ότι οι προσκείμενες σε αυτήν Διοικήσεις Ενώσεων αδιαφορούν για ότι συμβαίνει γύρω τους βοηθώντας την εργοδοσία να περάσει τις επιλογές της. Να εξηγήσουμε τι συμβαίνει:
Στις μάχιμες Υπηρεσίες που εφάρμοζαν το κυλιόμενο ωράριο σε 8ωρη βάση με 4 βάρδιες δεν ήταν δυνατόν να προβούν σε καταπάτηση του 5θημέρου, με ποιο πρόσχημα θα πουν στην βάρδια του Α΄ 8ώρου να έλθει στην Υπηρεσία την επόμενη μέρα για υπηρεσία!! Η παρανομία είναι προφανής !!!
Πως όμως η παρανομία γίνεται πράξη χωρίς να φαίνεται; Και να δείχνει ανώδυνη.
Μα με το 24ωρο !!. τι επιχείρημα ακολουθούν; Το εξής απλό: «αυτό το μήνα δεν βγαίνει η υπηρεσία γιατί χρειαζόμαστε π.χ. 3 οδηγούς και 3 μάχιμους και δεν μπορώ να δώσω τα ρεπό! Γιατί όμως δεν το λέγανε όταν οι βάρδιες ακολουθούσαν το κυλιόμενο 8ωρο; Δεν μπορούσαν να το πουν τότε;
ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ΡΕΠΟ!! … Αυτή η επωδός ακούγεται από τους Διοικητές. Τα ρεπό δεν τα δίνουν αυτοί αλλά είναι καθορισμένο από το νόμο πως θα τα χορηγούν και αν δεν το κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ !! καμία διάταξη δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταργούν το πενθήμερο. Ας ρωτηθούν με ποια διάταξη καταργούν το πενθήμερο και ας απαντήσουν. Το «δεν βγαίνει η υπηρεσία» το γνωρίζει ο υπεύθυνος και αυτός είναι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο οποίος με το αναλογούν προσωπικό καθορίζει το επίπεδο πυρασφαλείας της χώρας, προσωπικό που πληρώνεται για να εργάζεται συγκεκριμένες ώρες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Άρα το προσωπικό ορίζεται σε υπηρεσία όπως προβλέπουν οι διαταγές διαφορετικά πρέπει να πληρωθεί!!!
Όπως μας πλήρωσαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών που μόνο με σχετικό Νόμο καταργήθηκε το πενθήμερο και ο νοών νοείτω. Επίσης ούτε η εφαρμογή διαφόρων σχεδιασμών της Διοίκησης (έχει 5αρι, 4αρι κλπ) καταργεί το 5θήμερο διότι δεν υπάρχει συμβάν. Από πού όμως αντλούν το δικαίωμα να καταργούν το πενθήμερο; Μα φυσικά από πουθενά!!! ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ!! Με την σιωπηλή στήριξη της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας. Του εργοδότη δηλαδή. Πολιτικοί είναι οι λόγοι συνάδελφοι που καταργούν το πενθήμερο. Αν τους «έπαιρνε ο πόνος» να «βγαίνει η Υπηρεσία» οι κυβερνήσεις θα είχαν κάνει προσλήψεις και θα είχαν καλύψει τις θέσεις που εσείς τώρα καλείστε να καλύψετε με ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αν τους «είχε πάρει ο πόνος» για την κάλυψη της Πυρασφάλειας της Χώρας θα είχαν καλύψει τα κενά εδώ και περίπου 6 χρόνια και δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο να έχει το Σώμα 4.000 κενά λόγω απουσίας προσλήψεων από το 2000 που ναι μεν τότε έγιναν προσλήψεις αλλά μέχρι σήμερα φτάσαμε στα γνωστά αποτελέσματα.
Άρα το επιχείρημά τους «ότι δεν βγαίνει η υπηρεσία» είναι υποκριτικό, την πολιτική τους καλύπτει η κατάργηση του πενθημέρου και η μείωση των αδειών μέχρις σχεδόν κατάργησης των. Μας επαναφέρουν στο 1980 και πίσω, όταν το ένα ρεπό το έπαιρναν κάποιοι ημέτεροι και αν ήθελε ο Διοικητής. Εκεί μας πήγαν. Στη 10ετία του 1970 με την σύμφωνη γνώμη των «συνδικαλιστών» που μόνο ντροπή τους αρμόζει και τίποτα άλλο.
Τι ισχύει για το 24ωρο:
Για την κωδικοποίηση των διατάξεων περί 5θημέρου και για να μην υπάρχουν τυχόν παρερμηνείες εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 9459 Φ. 105.6/ 16 Μαρτίου 1987 διαταγή Α.Π.Σ, όπου από την παράγραφο 4 και στη συνέχεια εξηγεί τον τρόπο χορήγησης του πενθημέρου στις Υπηρεσίες που εναλλάσσονται ανά 24ωρο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ.4 εδάφ.ιδ περιπτώσεις (1), (2), (3), και (4) έχουμε:
· Όταν ο μήνας έχει 28 μέρες (Φεβρουάριος) η βάρδια που θα εργαστεί την πρώτη του μήνα παίρνει 2 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις. Οι άλλες δύο βάρδιες δικαιούνται 4 αποζημιώσεις μία 24ωρη ανάπαυση και μία 8ωρη.
· Όταν ο μήνας έχει 29 μέρες οι δύο βάρδιες που ορίζονται την 1η και την 2η του μήνα δικαιούνται δύο 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις και αυτή που ορίζεται την 3η του μήνα 1 24ωρη ανάπαυση και 4 αποζημιώσεις.
· Όταν ο μήνας έχει 30 μέρες όλες οι βάρδιες δικαιούνται 2 24ωρες αναπαύσεις και 4 αποζημιώσεις αν ο μήνας έχει 4 Σαββατοκύριακα (παρ.9) και αν έχει 5 Σαββατοκύριακα λαμβάνει 5 αποζημιώσεις. (παρ.9) της ίδιας διαταγής.
· Όταν ο μήνας έχει 31 ημέρες τότε η βάρδια που ορίζεται την 1η του μήνα και την 31η λαμβάνει 2 (δύο) 24ωρες αναπαύσεις και μία 16ωρη και δικαιούται τις ανάλογες αποζημιώσεις ανάλογα με τα σαββατοκύριακα που έχει ο μήνας. 4 = 4 αποζημιώσεις, 5 = 5 αποζημιώσεις. Οι άλλες δύο βάρδιες δικαιούνται 2 24ωρες αναπαύσεις και τις ανάλογες με τα Σαββατοκύριακα αποζημιώσεις.
Συμβαίνει όμως λόγω παρερμηνειών της διαταγής και λόγω άγνοιας των συναδέλφων να τους αφαιρούν τις δικαιούμενες αναπαύσεις με διάφορα τεχνάσματα και να φαίνονται νόμιμοι. Παράδειγμα:
Κόβουν το καθιερωμένο έστω και κουτσουρεμένο 5θήμερο που υφίσταται αφαιρώντας μία ανάπαυση με τον εξής τρόπο: για να χορηγήσουν την 5η αποζημίωση που δικαιούται ο εργαζόμενος (παρ. 9) η οποία χορηγείται ανάλογα με τα Σαββατοκύριακα που εργάζεται δεν του χορηγούν πλήρες το πενθήμερό του αλλά του κόβουν 1 ανάπαυση για να του δώσουν την 5η αποζημίωση.
Παραβαίνουν δηλαδή τον βασικό λόγο χορήγησης των αποζημιώσεων που είναι ότι οι αποζημιώσεις χορηγούνται για τις επιπλέον του πενθημέρου ώρες που εργάζεται ο υπάλληλος (παρ.3 της ίδιας διαταγής) και δεν μειώνεται το πενθήμερο για να δοθούν αποζημιώσεις κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από καμία διαταγή.
Όπως προανέφερα η διαταγή έχει κωδικοποιήσει την χορήγηση του πενθημέρου και δεν δέχεται παρερμηνείες και τεχνάσματα όταν η εργασία είναι καθορισμένη ανά μήνα. Όταν όμως ο υπάλληλος παίρνει άδεια τότε να προσέχουν οι συνάδελφοι και να υπολογίζουν τις υπολειπόμενες ώρες με το 7,5 και όχι με το 8 (παρ.5 εδαφ. θ) διότι υπολογίζουμε με τις ώρες που προβλέπονται να εργαζόμαστε και αυτές είναι οι 7.5 ώρες και όχι οι 8. Στην περίπτωση επιστροφής από άδεια δίνεται το δικαίωμα στην Υπηρεσία να χορηγήσει ανάλογα πενθήμερο και αποζημιώσεις με τον υπολογισμό από το σχετικό πίνακα Β΄. τότε μόνο χρησιμοποιείται ο πίνακας Β΄. και οι επιπλέον ώρες υπολογίζονται με το 7.5. Μπορεί να μας κατηγορήσουν κάποιοι ότι δεν υφίστανται τέτοια φαινόμενα. Ας ρωτήσουν όμως τι γίνεται στην Π.Υ. Καβάλας, στην Π.Υ Μεγαλόπολης, τι γινόταν μέχρι πριν λίγο καιρό στην Κέρκυρα όπου το νέο Προεδρείο κατάφερε με ενέργειές του να προστατέψει τους συναδέλφους και σε ένα σωρό άλλες υπηρεσίες και κλιμάκια.
Όλα αυτά θα φαίνονται μακρινές αναμνήσεις όταν θα υλοποιηθεί ο καινούργιος νόμος που ψηφίσθηκε στη Βουλή και μας μετατρέπει σε «φαντα-ράκια», όπου καταργείται ο όρος «Τακτικοί πολιτικοί» Δημόσιοι Υπάλληλοι και στο εξής ο Υπουργός με Διατάγματα θα ορίζει τα όσα πριν δεν προβλεπόταν από την σχετική νομοθεσία και προβλεπόταν από την νομοθεσία των Πολιτικών Υπαλλήλων. Κατανοητό είναι ότι θα γίνει παρέμβαση στον χρόνο εργασίας και οι «ανάγκες τις Υπηρεσίας» θα δικαιολογούν τα πάντα πλέον. Ας ξεχάσουμε το εργατικό δίκαιο, η εργασία μας θα λογίζεται πλέον ως «αξίωμα» και όχι ως εργασία επ’ αμοιβή. Επιφυλακές, απλήρωτες υπερωρίες και πρόσθετος χρόνος «για ανάγκες της Υπηρεσίας», θα είναι «νόμιμα» και θα ορίζονται με διατάγματα. Είμαστε σε συνεχή διατεταγμένη υπηρεσία λέει ο νέος νόμος και τα σχετικά διατάγματα αναμένονται βροχή.
Μας πάνε στο 1930 στρατιωτικοποιώντας πλήρως τις εργασιακές μας σχέσεις ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, εκτός φυσικά από την Ε.Α.Κ.Π. που αντέδρασε και κατήγγειλε το σχέδιο νόμου από την πρώτη στιγμή, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει και πάνε να περάσουν, που έπρεπε να «έχουν σηκωθεί και οι πέτρες» που λέει ο λαός.
Βλέπουμε ότι παρά το κουτσουρεμένο 5θήμερο μας πληρώνουν τις παραπάνω ώρες με ένα σχετικό ποσό. Αυτό δίνει την εντύπωση αύξησης του μισθού. Αν υπολογίσουμε την επιπλέον φορολογία των επιδομάτων αυτών και το ότι ο βασικός μας μισθός είναι χαμηλός αυτό δίνει μία πλασματική εντύπωση για τον μισθό της εργασίας και αποπροσανατολίζει τον εργαζόμενο που θα έπρεπε να απαιτεί αύξηση στο βασικό του μισθό και ΠΛΗΡΕΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ και 35ωρο και ας φαίνεται αδύνατο να εφαρμοστεί, τρόποι υπάρχουν και τίποτα δεν είναι αδύνατο.
«Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να απαιτούν αυτό που θεωρείται αδύνατο» έλεγε ο μεγάλος Τσε Γκεβάρα και έτσι είναι, απαιτείς σύμφωνα με τις ανάγκες σου και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη σου και τα κέρδη που αυτός απομυζά από εσένα. Ένα παράδειγμα για να κατανοηθεί ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί παραθέτω το παρακάτω:
Το 1981 η τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καθιερώσει το πενθήμερο στα Σώματα Ασφάλειας, τότε που το λαϊκό εργατικό κίνημα ήταν σε άνοδο, οι ιθύνοντες στο Αρχηγείο προέβαλλαν προσχήματα και δεν το εφάρμοζαν με το ίδιο πρόσχημα που χρησιμοποιούν σήμερα, το «δεν βγαίνει η υπηρεσία». Όταν αυτό ήρθε σε γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας, ο τότε υπουργός (Γ. Σκουλαρίκης) πήγε στο Αρχηγείο και όταν του είπε κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ότι «δεν έχουμε αυλοφόρους και δεν βγαίνει η υπηρεσία» του απάντησε όπως φημολογείται: «αυλοφόρος να πας εσύ, το πενθήμερο θα εφαρμοστεί!!» και εφαρμόστηκε χωρίς να τολμήσει ποτέ κανείς να το καταστρατηγήσει τότε.