ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Π.Σ. - ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΥΡ/ΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 Ένα  ερώτημα  που ακόμα περιμένει απάντηση , γιατί άραγε ;      
                                      
Του  Λιάσκου  Σπύρου  
μέλους του  Δ.Σ.  της  Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς  Ελλάδας


    Τα τελευταία 5 με 6 χρόνια πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν ότι κάτι παίζεται με την πορεία και τον μελλοντικό προσανατολισμό του Π.Σ. .
-Στασιμότητα στις προσλήψεις για πέντε και πλέον χρόνια με τα κενά να αγγίζουν το 1/3 των οργανικών θέσεων .
- Δηλώσεις του Υφυπουργού  Δημόσιας Τάξης  ότι υπάρχει σκέψη για αλλαγή του ονόματος  του Π.Σ σε « σώμα εκτάκτων αναγκών »
– Κάλεσμα του Αρχηγού από την τηλεόραση στα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης  προς τον Ελληνικό Λαό « για ότι πρόβλημα έχετε πάρτε τηλέφωνο το  199 »
-Πληθώρα πιέσεων και παρεμβάσεων από τους Δήμους προς τα Πυρ/κα κλιμάκια που εδρεύουν  στην περιοχή τους  για εξυπηρετήσεις πάσης φύσεως ως αντάλλαγμα  της συνδρομής τους  ακόμη και στις  στοιχειώδης ανάγκες  λειτουργίας των κλιμακίων
- Πληθώρα παράνομων εντολών  προς  τους υπαλλήλους  κλιμακίων  και υπηρεσιών  από όσους   διοικούντες  στην λογική των διαπροσωπικών σχέσεων και  της « άνωθεν επιβράβευσης » έχουν ξεχάσει  για το ποίες υπηρεσίες  ορκίστηκαν ότι θα  προσφέρουν στον Ελληνικό Λαό .
    Δυστυχώς όμως ενώ όλα αυτά  γίνονται, μας απασχολούν όλους μας , συζητιούνται και ψιθυρίζονται  στα Κ.Ψ., ενώ βλέπουμε ότι σε άλλους εργασιακούς χώρους   γίνονται  τεράστιες αλλαγές, σε εμάς με κύρια ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων  κυριαρχεί ένα κλίμα  εφησυχασμού. Δικαιολογείτε να υπάρχει άραγε  αυτό  το κλίμα; Δεν θέλω να περιαυτολογήσω απλά  θέλω να προσθέσω στον προβληματισμό  μας  ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι μας εάν  πραγματικά  μας ενδιαφέρει  η αναγνώριση  του Ελληνικού Λαού  να έχει σχέση με τον επαγγελματισμό  που   περιμένει από εμάς να επιδεικνύουμε σε ότι αφορά το αντικείμενο  των  καθηκόντων μας  και όχι με την πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις του καλούμαστε να προσφέρουμε .  
     Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης στις 25 Μαρτίου του 2005 κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο από το Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας  μέσα από το οποίο καλούνταν  να πάρει  θέση ως πολιτική Ηγεσία  για  το θέμα  των παραβιάσεων που γίνονταν  στις αρμοδιότητες του Π.Σ. και τα καθήκοντα των  πυροσβεστών  μέσα από τις παράνομες  εντολές  .
    Αφορμή στάθηκε η πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου που υπηρετούσε σε κλιμάκιο της Εύβοιας γιατί  δεν  δέχτηκε να πλύνει προαύλιο  χώρο σχολείου .     
   Σύμφωνα και με την καταγγελία της Ένωσης η υπόθεση αυτή  αποκαλύπτει για άλλη μία φορά ότι σε τέτοιου  είδους ζητήματα υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση, γι αυτό και ο κάθε υπάλληλος που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα αποθαρρύνεται να αντιδράσει γιατί  γνωρίζει εκ των προτέρων ότι σε όποιο επίπεδο της  υπηρεσιακής  βαθμίδας και εάν απευθυνθεί  για απονομή δικαιοσύνης θα  αντιμετωπίσει  μεροληπτική στάση σε βάρος του με διαβλητές πειθαρχικές διαδικασίες . Έτσι και τώρα πρώτα θάφτηκε  μέσα από την διαδικασία της Ε.Δ.Ε. η αλήθεια, παρακάμφθηκαν  σωρεία παράτυπων και αντιφατικών ενεργειών  κατά την διάρκεια της Ε.Δ.Ε. και τέλος  τιμωρήθηκε ο υπάλληλος που υπερασπίστηκε  την τιμή  και την επαγγελματική αξιοπρέπεια όλων μας .
   Αποκάλυψε όμως ότι η ανυπαρξία μιας συνολικότερης αντίδρασης από το σύνολο των συνδιακιλιστικών οργανώσεων με προεξέχουσα την Ομοσπονδία  έχει παγιώσει πλέον αυτήν την κατάσταση αφού ουσιαστικά  το θέμα  των   υπερβάσεων  με τις αρμοδιότητες και των παραβιάσεων σε σχέση με τα καθήκοντα  των πυροσβεστών έχει παλέψει μόνο η  Ε.Α.Κ.Π.  και η Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας .
   Το γεγονός  ότι  ο Υπουργός  Δημόσιας Τάξης μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει  στο έγγραφο αυτό παρ ΄ότι κατατέθηκε σχετικό ερώτημα και στο Ελληνικό κοινοβούλιο  ,  ενώ  έχουν δοθεί απαντήσεις για  σωρεία άλλων  ερωτημάτων που έχουν κατατεθεί  για άλλα θέματα  που  προώθησε η Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας   μας προβληματίσει .  
  Τι τον εμπόδισε να  τοποθετηθεί για το αυτονόητο  ;  Γιατί δεν παίρνει επίσημη θέση ούτε η Φυσική ούτε η πολιτική Ηγεσία;
  Γιατί  εάν τελικά δεν έχουν κάτι άλλο κατά νου δεν στέλνουν ένα έγγραφο προς  τις υπηρεσίες  για να  επισημαίνουν  σε τι  εμπλέκεται το Π.Σ. και να προειδοποιούν για κυρώσεις σε όποιον  παρανομεί ;
  Καταθέτω αυτούσιο το έγγραφο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας  για  να βγάλετε τα συμπεράσματα σας .
    «Κύριε  Υπουργέ  
    Το  Πυροσβεστικό Σώμα από την ημέρα ίδρυσης του ήρθε να εξυπηρετήσει με ποιο οργανωμένο τρόπο την έλλειψη που υπήρχε όσον αφορά τον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών  από τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών και παντός άλλου κινδύνου συνέπεια της δραστηριότητας του ανθρώπου .
  Οι αρμοδιότητες  του Π.Σ.  έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται και στις διατάξεις του  ιδρυτικού  του Νόμου είναι συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν με τις κατασβέσεις πυρκαγιών και την παροχή βοηθείας σε διασωστικές ενέργειες για κάθε συμπολίτη μας που κινδυνεύει .
 Στην βάση αυτή λοιπόν έστω και με τις χρόνιες αδυναμίες και ελλείψεις δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο οργάνωσης και  επαγγελματικής εκπαίδευσης των  στελεχών του ώστε να επεμβαίνουν ως υπηρεσία άμεσης επέμβασης έγκαιρα και αποτελεσματικά  όταν  το απαιτούν οι περιστάσεις .
  Το Π.Σ. δεν συστάθηκε για να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας που είναι υποχρέωση ως προς το σκέλος των αρμοδιοτήτων άλλων φορέων και οργανισμών .
 Το Π.Σ. όμως πέραν των βασικών του αρμοδιοτήτων επωμίσθηκε χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σοβαρότατους τομείς όπως η δασοπυρόσβεση  και τα τελευταία  χρόνια εμπλέκεται με ένα πολύ περίεργο  και επικίνδυνο τρόπο κατά την εκτίμηση μας και στο θέμα των εκχιονισμών .
 Οι  Έλληνες πυροσβέστες προκειμένου να ανταποκριθούν στα διευρυμένα πλέον καθήκοντα τους υπερβαίνοντας τα τόσα εμπόδια από τις σημαντικότατες ελλείψεις σε επίπεδο κυρίως προσωπικού οργάνωσης και  υποδομών  χρειάστηκε να θυσιάσουν πολλά  από  τα στοιχειώδη δικαιώματα τους .
  Η  θυσία  τους  αυτή  σφραγίστηκε  με τους αλλεπάλληλους  θανάτους αξιόλογων συναδέλφων που όμως  μέχρι σήμερα  κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη , γιατί υπάρχουν ευθύνες , τόσο  πολιτικές όσο  και υπηρεσιακές .
  Αυτές οι προσωπικές τους θυσίες είναι που αναγνωρίστηκαν από την ελληνική κοινωνία η οποία τους αγκάλιασε με τόση  συμπάθεια  και  αποτελεί την μόνη ουσιαστική αναγνώριση  φυσικά  !
   Σαν να μην έφθαναν όμως όλα αυτά τα  5 με 6  τελευταία  χρόνια  κύριε Υπουργέ  οι  πυροσβέστες καλούνται να θυσιάσουν  ότι ακόμη τους απόμεινε , την προσωπική τους επαγγελματική αξιοπρέπεια  η οποία  βάλλεται  συνεχώς μέσα  από ένα σωρό  αυθαίρετες , παράνομες  υπηρεσιακές  πράξεις .  
  Σε συνεχή  βάση  καλούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν διαπροσωπικές  σχέσεις να  προσφέρουν υπηρεσίες  κυρίως προς  τοπική  αυτοδιοίκηση ξένες προς τα καθήκοντα τους , τις υποχρεώσεις τους  και για ότι εκπαιδεύτηκαν όπως:
  Πλύσιμο πλατειών - σχολείων - μνημείων - εκκλησιών,  πότισμα λουλουδιών , εκχιονισμό  ιδιωτικών οικιών και δρόμων, αποφράξεις αποχετεύσεων , πλύσιμο αρμάτων στρατού ,  μεταφορά  νερού για πάγιες ανάγκες  διαφόρων φορέων , φύλαξη σκουπιδότοπων   κ.λ.π.
  Πληθώρα άλλων  τέτοιων  υπηρεσιών  καλούνται  να προσφέρουν  παρά την θέληση τους  υπό  την απειλή μάλιστα πειθαρχικών διώξεων .
  Όποιος  υπάλληλος  τολμήσει  να μην  εκτελέσει τις παράνομες από κάθε άποψη διαταγές  βρίσκεται αντιμέτωπος αυτόματα  με  πειθαρχική  δίωξη σε βάρος του .
  Αντί λοιπόν να λογοδοτούν υπηρεσιακοί παράγοντες που με ευθύνη τους υποβιβάζουν κατά κόρο την  αποστολή του Π.Σ. όταν δίνουν τέτοιου είδους παράνομες διαταγές και να ελέγχονται  κάτω από ποιες συνθήκες και  ποιο είναι το κίνητρο των πράξεων τους αυτών, αντί να ελέγχονται αυτοί  που θέτουν σε κίνδυνο την  ασφάλεια της περιουσίας και την ζωή των πολιτών όπως κυρίως σε Πυρ/κα  κλιμάκια  με την έλλειψη προσωπικού και οχημάτων  που υπάρχει , εγκλωβίζουν τα μοναδικά επανδρωμένα οχήματα  σε τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις , αντιθέτως επιβραβεύονται με την ατιμωρησία τους .
  Η  συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών κύριε υπουργέ παρά την σωρεία των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  προς τον ελληνικό λαό  με  ενθουσιασμό και αυταπάρνηση , υπάρχουν όμως και τα όρια τα οποία με ευθύνη συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων έχουν ξεπεραστεί .
  Έχουμε κατ΄ επανάληψη ζητήσει από τη φυσική ηγεσία  να παρέμβει και να  κάνει σαφές προς  πάσα κατεύθυνση για το συγκεκριμένο ζήτημα  ποια είναι τα όρια αυτά , αλλά ενώ αναγνωρίζεται φραστικά το πρόβλημα, δεν γίνεται καμία ουσιαστική ενέργεια για να σταματήσει .
  Αποτέλεσμα  της κατάστασης αυτής  κύριε υπουργέ της ατιμωρησίας , της συγκάλυψης και των αυθαίρετων ενεργειών  είναι  να τροφοδοτούν  ένα κλίμα ανασφάλειας και  απογοήτευσης  στην μεγάλη μάζα των υπαλλήλων του με ότι αυτό συνεπάγεται  .    
  Κύριε Υπουργέ  θέλουμε να πιστεύουμε  ότι  δεν  αποτελεί  επίσημη  πολιτική  του  υπουργείου σας  η  κατ΄ αυτόν τον   τρόπο  εμπλοκή των υπαλλήλων του Π.Σ.  σε αρμοδιότητες άλλων  φορέων και σε αντίθεση με τα καθήκοντα για τα οποία  έδωσαν όρκο  ότι θα υπηρετούν.
  Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη  από πυροσβέστες συγκροτημένους ως επαγγελματίες με  υπευθυνότητα  ,αξιοπρέπεια και περηφάνια  και όχι   από άβουλους  ανειδίκευτους υπαλλήλους προς  πάσα χρήση ,έρμαια  ανείπωτων διαθέσεων και σκοπιμοτήτων  υπηρεσιακών και  μη  παραγόντων.    
   Εκτιμώντας  ότι  ως   πολιτική  ηγεσία   του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης   καθίστασθε  θεματοφύλακας  των  αρχών και  των κανόνων  λειτουργίας  των υπηρεσιών  που υπάγονται  στο υπουργείο  που ηγείστε  πριν προβούμε σε  οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που κρίνουμε ότι πρέπει να πράξουμε ως συνδικαλιστικός φορέας προκειμένου να προστατεύσουμε την επαγγελματική μας υπόσταση,  ζητάμε  την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση  σας  .
   Θα  είμαστε στην διάθεση σας  για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και συνεργασία»   

    Σημ.  Όσο είδατε  εσείς  τέτοια παρέμβαση είδαμε και εμείς .