Ημερομηνία13-12-2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΠ ΤΗΣ ΕΥΠΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 12ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η     Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η  Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν
                                          Ε.Α.Κ.Π
     Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυρ/κου Σώματος Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας
 
 Κιν.  6976860551 (42533) - 6973353676 (40936)- 6973353064 (40769)- 6973552943 Ε mail: info@old.eakp.gr
.
                                       
ΠΑΤΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009            Προς: Τα Μέλη της Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας         
                                                                              & τα Μέλη του Δ.Σ της  Ε.Υ.Π.Σ Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας
.
 
                                   ΤΩΡΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ 12 ΩΡΟ ΩΣ ΛΥΣΗ  
               ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
 
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι με αφορμή τις εξελίξεις που διαπιστώνουμε να δρομολογούνται για τον κλάδο μας όπως η επιχειρούμενη αλλαγή ωραρίου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η Ε.Α.Κ.Π που από καιρό κατήγγειλε τις προθέσεις της πολιτικής - φυσικής ηγεσίας και των «εκπροσώπων» εργαζόμενων που μεθοδικά καιρό τώρα επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να ετοιμάσουν ένα πρόσφορο έδαφος προκειμένου να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν οι αντεργατικές οδηγίες της Ε.Ε.
   Ας θυμηθούν λοιπόν οι συνάδελφοι με ποιών την προτροπή και ποιών την ανοχή εφαρμόσθηκε διευρυμένα το 24ωρο το 2006 όπως τώρα που μας προτρέπουν για το 12ωρο, με πρωτοβουλία της Φυσικής Ηγεσίας .
.
   Ποιός ήταν ο στόχος τους τότε;
  •                     Εκτός ότι οι πυροσβέστες θα εργάζονταν στάνταρ κάθε μήνα 30 ώρες παραπάνω από το κανονικό τους ωράριο, συνολικά δηλαδή 192 ώρες τον μήνα, αντί για 162 περίπου.
  •                     Με εντολή του τότε Αρχηγού σύμφωνα με την δήλωση του που έγινε μετά το ερώτημα- καταγγελία που του απεύθυνε η Ε.Α.Κ.Π. μέσα στον χώρο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον Δεκέμβριο του 2006,να μην χορηγούνται οι 2 δεδουλευμένες 24ωρες αναπαύσεις του μήνα, δηλαδή εργασία 240 ωρών και να αρκούνται οι πυροσβέστες μόνο στο κενό των δύο ημερών που προέκυπτε από βάρδια σε βάρδια. Τότε κανείς από τις άλλες δύο παρατάξεις συμπεριλαμβανομένου και της Ένωσης μας δεν αντέδρασε στην κατά πρόσωπο δημόσια δήλωση του Αρχηγού για την παράνομη περικοπή των ρεπό εκτός φυσικά από την Ε.Α.Κ.Π.  
  •                     Και φυσικά λόγω μη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για τους πυροσβέστες και των διατάξεων για την υπερεργασία να είναι όλο το υπόλοιπο « ελεύθερο» διάστημα σε επιφυλακή με μοναδική αποζημίωση για τις ατέλειωτες ώρες υπερεργασίας από την επιφυλακή τα ρεπό.  
   Λόγω όμως των αντιδράσεων της ΕΑΚΠ όλο εκείνο το διάστημα και των υπαλλήλων που δεν δέχονταν την περικοπή των ρεπό, έτσι δηλαδή όπως το είχαν σχεδιάσει αρχικά να τους βγει για να εκμεταλλεύονται τους πυροσβέστες και να καλύπτουν τα τεράστια κενά του Π.Σ. ανέξοδα, επιλέγουν αυτή τη φορά το σπάσιμο του χρόνου αυτού στην μέση. 
.
 Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος τους τώρα;  
  •                   Με την διαίρεση του 24ωρου στην μέση να προκύπτει και πάλι η υποχρεωτική εργασία πέραν του πενθημέρου των 30 ωρών και να μεσολαβεί μεταξύ κάθε 12ωρης βάρδιας ένα 24ωρο « ελευθερίας » υπό καθεστώς συνεχόμενης επιφυλακής.  
  •                   Εγκλωβισμός τουλάχιστον κατά την διάρκεια του Α΄ 12ωρου (7,30- 19,30) δηλαδή στο ποιό παραγωγικό χρονικό διάστημα της ημέρας στην υπηρεσία και τις υπόλοιπες ώρες στο σπίτι εγκλωβισμένος. Την επόμενη ημέρα Β΄12ωρο 19,30- 7.30. και την επόμενη πάλι για το Α΄ 12ωρο 7.30-19.30 Ποιά δραστηριότητα λοιπόν ή ποιό οικογενειακό πρόγραμμα μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο υπηρεσιών όταν μάλιστα θα απαιτεί για την υλοποίηση του και απομάκρυνση από τον τόπο κατοικίας.        
 
    Με πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ της ένωσης μας με θέμα : «Ωράριο εργασίας», πρωτοστατεί στο στήσιμο της εξέδρας που επιχειρούν να στείλουν τους πυροσβέστες παρακολουθώντας ως θεατές το θέατρο του παράλογου που επιχειρείται να παιχτεί για άλλη μια φορά στην πλάτη τους χωρίς καν να ερωτηθούν οι ίδιοι για το ωράριο εργασίας τους χρυσώνοντας τους για ακόμη μια φορά το χάπι προκείμενου να τους αποπροσανατολίσουν  και να μην υπάρξουν αντιδράσεις σε ότι αφορά την επιχειρούμενη αλλαγή του ωραρίου.
   Συνάδελφοι, όταν άλλες ενώσεις (B.Αιγαίου – Λακωνίας- Στερεάς Ελλάδας – Χανίων ) ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ε.Α.Κ.Π εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και αγανάκτηση τους για την κατάφορη αδικία που επιχειρείται σε βάρος των πυρ/στων το Δ.Σ της ένωσης μας παίζει τον ρόλο του υπνωτιστή με ενέργειες και ανακοίνωση που μονό υπόθεση «φούσκας» θυμίζουν..
     Στην ανακοίνωση λοιπόν αυτή αναφέρεται, ότι ο χρόνος εργασίας προβλέπεται από το προσχέδιο Π.Δ περί υγιεινής και ασφάλειας και ότι σύμφωνα με αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά από 1/12/2008 μέχρι την 11/01/2010 στους γνωστούς πλέον πυρ/κους σταθμούς της Αττικής η 12 ωρη εργασία δίνοντας έτσι ένα μεγάλο άλλοθι σε όσους προωθούν την εφαρμογή του .
    Αλήθεια συνάδελφοι του Δ.Σ, όταν η Ε.Α.Κ.Π έφερνε στο φως το προσχέδιο νόμου επισημαίνοντας  αρνητικές επιπτώσεις που είχε διαπιστώσει π.χ οδηγία «ΣΕΡΚΑΣ», όπου μέσω του άρθρου 17 ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας επιχειρούνταν η διευθέτηση σε ημερησία και εβδομαδιαία βάση των 63 ωρών εργασία ανοίγοντας το δρόμο για την νόμιμη πλέον υπερεργασία με τις ευλογιές του θεσμικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο μας καθώς και την από χρόνια επιχειρούμενη αλλαγή με «στημένο σκηνικό» για την ανατροπή του ωραρίου, εσείς που ήσασταν;
   Η ταύτιση που επιχειρείτε να κάνετε σκόπιμα του ωραρίου εργασίας με το σχέδιο του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια δικαιώνει πλήρως την ΕΑΚΠ που κατήγγειλε ότι θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κατασκεύασμα που δήθεν  έγινε για την προστασία των πυροσβεστών στα συμβάντα για να περάσει με νομότυπο τρόπο το 12ωρο.
  Όσο για την καθολική συναίνεση σύμφωνα με την οποία είναι και τυπικά νομοθετημένο κατά την γνώμη σας το 24ωρο άρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει οποιοδήποτε άλλο ωράριο (π.χ 12ωρο) χωρίς την καθολική συναίνεση των υπαλλήλων αποτελεί άλλη μια απόδειξη συγκάλυψης  γιατί ούτε τότε μα ούτε και τώρα ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι.
    Και μην ξεχνάτε ότι ο Νόμος 3511/06 είναι σε ισχύ. Βάση αυτού θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση για τον χρόνο εργασίας, με ένα απλό Π.Δ.. Αυτός ο νόμος που οι παρατάξεις σας στην Ομοσπονδία βρήκαν καλό και δεν πάλεψαν μαζί με την ΕΑΚΠ για να μην περάσει. Είναι ο ίδιος ο νόμος που προέβλεπε την κατάργηση των 136 θέσεων καθαριστριών χάρις της εξοικονόμησης κονδυλίων και σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της βρωμιάς  και των μολυσματικών κινδύνων οι υπηρεσίες και τα Π.Κ. της περιφέρειας μας και εσείς κλείνεται τα μάτια.
    Είναι ο ίδιος ο Νόμος που προέβλεπε την σύσταση του ειδικού λογαριασμού αλληλοβοηθείας με πρωτοβουλία της πολιτείας και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τα δικά μας λεφτά, όπως και έγινε, ακόμη και με την παραπλάνηση των υπαλλήλων αφού εκεί κατέληξαν με την συναίνεση σας τα 50 ευρώ των εργαζομένων.  
    Πείτε μας λοιπόν ποιες οι ουσιαστικές σας ενέργειες τόσα χρόνια στην Διοίκηση της Ένωσης μας για την έλλειψη προσωπικού, τις παράνομες επιφυλακές, την συνδρομή σε εργασίεςπου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Π.Σ,το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, την καταστρατήγηση τουκανονισμού μεταθέσεων, την παλαιότητα η κακο συντήρησημηχανολογικού υλικούμε ότισημαίνει αυτό για την ασφάλεια του προσωπικού.
   Η ΕΑΚΠ έχει καταγγείλει και διεκδικήσει ουσιαστικά και αταλάντευτα σε πανελλαδικό και περ/ρειακο επίπεδο αμέτρητες φορές κερδίζοντας πολλές μάχες προς όφελος πάντα των εργαζομένων, καλώντας σας αλλεπάλληλες φορές να προστατέψετε ως οφείλετε τα μέλη της ένωσης μας. Μα στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!!.                                                      
                                           Ως προς τι λοιπόν αυτή η υποκρισία;
     Συνάδελφοι του Δ.Σ. δεν μπορεί να αποτελεί αίτημα-θέση του σωματείου (όπως αναγράφετε στην ανακοίνωση σας) χωρίς προηγουμένως να έχουν ερωτηθεί τα μέλη της ένωσης αλλά και δίχως να υπάρχει σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία προάγετε την παραχώρηση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των εργαζόμενων, λειτουργώντας με το σύστημα ανταποδοτικότητας. Έχοντας δηλαδή ως μόνο αίτημα στην ανακοίνωση να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και μετά ας δουλεύουμε σε οποιοδήποτε άλλο ωράριο εργασίας προκύψει με πρόσχημα την πλήρη εφαρμογή του Π.Δ  περί υγιεινής και ασφάλειας.
     Επίσης συνάδελφοι του Δ.Σ. ας σταματήσει αυτή η τακτική των εντυπώσεων μέσα από τα έγγραφα της Ένωσης, που ενώ απευθύνεται υποτίθεται η ανακοίνωση που εκδώσατε ΠΡΟΣ: τον Αρχηγό, όλο το κείμενο αναφέρεται στους συναδέλφους χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Φυσική Ηγεσία.Αν όμως συμβαίνει από άγνοια για την κάθε φορά προτεραιότητα των αποδεκτών της αλληλογραφίας έχουμε όλη την καλή διάθεση να σας παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, διαφορετικά απευθυνθείτε στον νομικό σύμβουλο της ένωσης για να αξιοποιηθεί και κάπου αφού όσο αφορά τα εργασιακά δεν βλέπουμε παρεμβάσεις.
  Συναδέλφισσες,-Συνάδελφοι αν ανατρέξετε στις παλαιότερες ανακοινώσεις της ΕΑΚΠ θα διαπιστώσετε ότι επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά γιατί είχε προβλέψει & αποκαλύψει τα νέα αντεργατικά μέτρα προ πολλού.
   Γι αυτό καλούμε:
  •                     Το Δ,Σ της Ένωσης μας να συνεδριάσει εκτάκτως και σε ανοιχτή συνεδρίαση για τα μέλη να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τις προωθούμενες ανατροπές έτσι όπως έκαναν και οι προαναφερόμενες Ενώσεις.
  •                     Να συμμετέχει το ίδιο αλλά και να καλέσει και τα απλά μέλη της Ένωσης στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 18/12/09. με το πλαίσιο για το ωράριο που προτείνει η ΕΑΚΠ. 
  •                    Τα μέλη της ένωσης να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αντιδράσουν καταδικάζοντας όλους όσους προσπαθούν να πετσοκόψουν τα δικαιώματα μας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την Ε Α.Κ.Π.
.
             Σήμερα το 12ωρο, αύριο τι;  
.
Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η  Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η    Π Υ Ρ Ο Β Ε Σ Τ Ω Ν
.
Κατεβάστε εδώ το έγγραφο στην κανονική του μορφή.: κάντε κλικ εδώ: www.old.eakp.gr/pdf/12oroeakp


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση