Ημερομηνία:27-04-2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ       
Μέλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ
Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανησίων 44 Τηλ: 22410-23334 / 23333 fax 22410-27443
  
 
 
 
 
 
 
 
  Τηλ. Προέδρου 6973357822                                ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα   
  Τηλ. Γεν. Γραμματέα 6972842206                       ΚΟΙΝ:   1) Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος                                                                                                                         
                                                                                                  2)Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου
                                                                                                  3) Επερωτώντες Βουλευτές του Κ.Κ.Ε  
                                                                                                       Κυρίους. Σκυλλάκο και Σκοπελίτη
                                                                                                  4) Επερωτώντα Βουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
                                                                                                       Κύριο Φώτη Κουβέλη                                                                                                                                              
                                                                                                   5) Νομάρχη Δωδεκανήσου και Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού
                                                                                                   6) Α.Δ.Ε.Δ.Υ                                                                                                                                                                                                                          
      Αριθμ. Πρώτ.                                                                      7)   Δ/τη Π.Δ.Π.Υ Νοτίου Αιγαίου
                                                                                                    8)   Διοικητές Π.Υ και Π/Κ Νομού
 Ρόδος  28 / 04 / 2007                                                             9) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ
                                                                                                   10) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Πυρ/κού Σώματος
                                                                                                   11)Π.Υ και Π/Κ Ν. Δωδεκανήσου (πίν. Ανακοινώσεων)                                                                
                                                                                                   12) Μ.Μ.Ε και Τύπο
 
ΘΕΜΑ: « Σχετικά με τις Απαντήσεις του Υπουργού και την πολιτική κάλυψη της κατάργησης του κανονισμού μεταθέσεων» 
.
1) Για την πολιτική κάλυψη της κατάργησης του κανονισμού μεταθέσεων
.
 Κύριε Υπουργέ,
                Δεν θα συνεχίζαμε την ανταλλαγή Θέσεων και επιχειρημάτων μέσω ανακοινώσεων αν δεν διαπιστώναμε μέσα από την απάντησή σας για τις μεταθέσεις στην νεοϊδρυθείσα Πυροσβεστική Υπηρεσία λιμένα Ηγουμενίτσας, την πρωτοφανή κάλυψη που δίνετε στην κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 170/96 (κανονισμός μεταθέσεων) και των τροποποιήσεων αυτού.
Κύριε Υπουργέ, στο τέλος της απάντησής σας για τα «αιτήματα του προσωπικού», κάνετε συστάσεις και προτροπές ότι επιβάλλεται να «λειτουργούμε σύμφωνα με την ισχύουσα συνταγματική και νομοθετική τάξη και την ιεραρχική μας δομή» συνεχίζετε δε τις συστάσεις σε φορείς και πρόσωπα για «ψυχραιμία, υπευθυνότητα, σύνεση, μετριοπάθεια και εργατικότητα». Το παράδειγμα Κύριε Υπουργέ το δίδει η πρώτα η Ηγεσία παραδειγματίζοντας τους υφισταμένους της, αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά.
                Εμείς τι να απαντήσουμε κύριε Υπουργέ στους Συναδέλφους που διάβασαν την απάντησή σας με την οποία δίνετε πολιτική κάλυψη στην κατάργηση ενός Προεδρικού Διατάγματος δηλαδή του κανονισμού μεταθέσεων; Τι να απαντήσουμε; ότι οι σύμβουλοί σας, σας ενημέρωσαν λανθασμένα; Τι να υποθέσουμε για κάτι τόσο απλό. Εμείς αναμέναμε να δώσετε λύση και να επιβάλλετε την νομιμότητα δίνοντας τέλος στις αυθαιρεσίες υπηρεσιακών παραγόντων.
Εδώ όμως διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι κάποια εσφαλμένη ενέργεια υπηρεσιακών παραγόντων, εδώ καταργείται το Προεδρικό Διάταγμα για να γίνουν επιλεκτικές μεταθέσεις, όπως γίνονται και επιλεκτικές αποσπάσεις μετατρέποντας τους Συναδέλφους και τις οικογένειές τους σε έρμαια του ρουσφετιού και της εξάρτησης από τον κομματικό σας μηχανισμό.  Παρακάτω παραθέτουμε τα ισχύοντα για μεταθέσεις σε νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία.             
1.       Για τις μεταθέσεις σε νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία ισχύει η παράγραφος 7 του άρθρου 19 του Π.Δ 170/96 και ισχύει για όλους τους συναδέλφους.
2.       Το άρθρο 11Α του Π.Δ 86/2005 το οποίο αναφέρετε ισχύει για τους Συναδέλφους που έχουν καταταγεί από την 62η σειρά και εντεύθεν οι οποίοι μετατίθενται μόνο στην πόλη συμφερόντων τους. Είναι η Ηγουμενίτσα κύριε Υπουργέ πόλη συμφερόντων αυτών που έχουν μετατεθεί και πότε εκδόθηκε διαταγή για δηλώσεις αλλαγής τόπου συμφερόντων για την Π.Υ λιμένα Ηγουμενίτσας ;
3.       Πότε ενημερώθηκαν οι Συνάδελφοι πανελλαδικά για να υποβάλλουν αιτήσεις αλλαγής τόπου συμφερόντων όπως προβλέπεται από το άρθρο 11 παρ.2 εδαφ.α. «έναρξη λειτουργίας Υπηρεσίας»; 
4.       Αν όπως απαντάτε στους ερωτώντες Βουλευτές ότι κοινοποιήσατε την διαταγή μόνο στην Αττική επειδή εκεί έγιναν προσλήψεις, τότε γιατί την επόμενη διαταγή για τις μεταθέσεις στην ΕΜΑΚ Κομοτηνής την κοινοποιήσατε σε όλες τις Υπηρεσίες και έγιναν μεταθέσεις πανελλαδικά; Προφανώς οι παρεμβάσεις μας που έφτασαν στη Βουλή έβαλαν κάποιους φραγμούς αν και υπάρχουν καταγγελίες από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς ότι και σε αυτές τις μεταθέσεις παραβιάστηκε το μοναδικό κριτήριο που είναι η σειρά αρχαιότητας. 
 Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε κ. Υπουργέ να δεχτείτε τις αιτήσεις των συναδέλφων της περιοχής μας που παρανόμως δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν και να απονείμετε δικαιοσύνη εσείς παρά να αφήσετε να υποβληθούν σε έξοδα οι Συνάδελφοι για να δικαιωθούν στα διοικητικά Δικαστήρια.
 Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι στην Δωδεκάνησο υπάρχουν Πυροσβέστες από την 62η σειρά και εντεύθεν που υπηρετούν πάνω από 10 χρόνια στα νησιά μας περιμένοντας την πολυπόθητη μετάθεση που η Κυβέρνησή σας υποσχέθηκε προβάλλοντας ως λύση το Π/Δ 86/2005 το οποίο προβλέπει προσλήψεις στην Δωδεκάνησο για να μετατεθούν οι 
   Συνάδελφοι.
   Σε απάντηση του αιτήματός μας για προσλήψεις στη Δωδεκάνησο αναφέρετε ότι θα κάνετε μεταθέσεις μόλις ολοκληρωθούν οι προσλήψεις για την Αττική γεγονός που δεν επιλύει το πρόβλημα διότι οι μετατιθέμενοι θα φύγουν σε έναν χρόνο και το πρόβλημα για τα Δωδεκάνησα θα διαρκεί ενώ οι συνάδελφοι που περιμένουν την μετάθεση δεν έχουν καμία ελπίδα να πάνε σπίτια τους.
Εδώ κύριε Υπουργέ θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οικογένειες ταλαιπωρούνται και δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα στους Συναδέλφους αυτούς που πηγαινοέρχονται στα σπίτια τους αποξενωμένοι από το οικείο τους περιβάλλον, αδυνατώντας δυστυχώς, να ενταχθούν σε μια κοινωνία που υπάρχει για τον τουρισμό και αισθάνονται ως «εξόριστοι». Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί όχι με τα ημίμετρα των αποσπάσεων αλλά οριστικά με την πρόσληψη Δωδεκανησίων στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των νησιών μας και μεταθέσεις των συναδέλφων αυτών.
.. 
2) Απάντηση σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας
.
Όσον αφορά για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας απαντάμε επιγραμματικά για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας σε ότι αφορά την Δωδεκάνησο:
1.             Με την πολιτική σας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Απόλλωνα Ρόδου που είναι στο κέντρο των δασών του νησιού διαθέτει ΕΝΑΝ Πυροσβέστη βάρδια, όσοι έχουν απομείνει σε αυτή την Υπηρεσία δεν παίρνουν πενθήμερο και άδειες με σκοπό να καλύπτουν τα κενά που εσείς δημιουργείτε με την πολιτική σας. Άρα καταργήσατε το πενθήμερο των Υπαλλήλων αυτών με την πολιτική σας έχοντας τους να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας και αφήνετε απροστάτευτη την Δυτική Ρόδο.
2.       Το αεροδρόμιο της Ρόδου έπεσε κατηγορία (κατηγορία 7) λόγω έλλειψης προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γεγονός που πιθανόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον τουρισμό του νησιού. Δυνατότητες διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος δεν υπάρχουν με 2 Πυροσβέστες οδηγούς και έναν πυροσβέστη – διασώστη !!! για αυτό και η Ένωσή μας κατέφυγε στην Δικαιοσύνη καταθέτοντας τον περασμένο μήνα καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
3.       Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ρόδου και της Κω  δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν δύο ταυτόχρονα συμβάντα κάτι που δεν είναι σπάνιο στην περιοχή μας.
4.       Το εποχικό προσωπικό που επικαλείστε ενισχύει επικουρικά το έργο μας και δεν καλύπτει τις ελλείψεις του μονίμου προσωπικού.
5.       Σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς με ισχυρούς ανέμους ( όπως έγινε το 1987) τα νησιά μας δεν μπορούν να δεχτούν ενισχύσεις και ούτε μπορούν να επέμβουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.  
6.       όσο για τον Νόμο περί αναδιοργάνωσης η Ένωσή μας σας απάντησε και επαναλαμβάνει: Η στρατιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η θεσμοθέτηση της οπλοφορίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η με κοινοβουλευτικό μανδύα επανέκδοση των Χουντικών διαταγμάτων για την οπλοφορία και την ένταξη του Π.Σ στα Σώματα Ασφάλειας.
7.        Σας ρωτήσαμε αλλά δεν απαντήσατε: Σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι «Σώμα Ασφάλειας». Συντηρητικοποίηση του Σώματος προβλέψατε και βάζετε ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Ενώ η επιστήμη, η έρευνα, οι ειδικότητες, ο πραγματικός εκσυγχρονισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα θα περιμένει για πολύ ακόμα. Οι Πυρκαγιές δεν σβήνουν με διατάγματα και με τα γαλόνια των συμβούλων σας κύριε Υπουργέ, αλλά με τον ιδρώτα και το αίμα των «κατωτέρων», των Πυροσβεστών.
8.       Την πενταετία καλείτε τους Πυροσβέστες που προσλήφθηκαν από το 1992 και μετά να την πληρώνουν αφού την έχουν επιπλέον εργαστεί απλήρωτοι, αυτό είναι ο «Ευρωπαϊκός σας εκσυγχρονισμός». Στους εφοπλιστές όμως χαρίζει η Κυβέρνησή σας τις ασφαλιστικές εισφορές δισεκατομμυρίων που θα έφταναν να πληρωθούν πολλές πενταετίες όχι μόνο των Πυροσβεστών.
Κύριε Υπουργέ,  
   Μέσα σε 3 ½ χρόνια που κυβερνάτε θα μπορούσατε να είχατε κάνει τουλάχιστον προσλήψεις για τα Δωδεκάνησα αλλά και αυτό το αφήσατε για το απώτερο μέλλον.
 Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πανανθρώπινες αξίες, δηλαδή για τα δικαιώματα των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Συναδέλφων μας και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αξίες που προβλέπει και το υπάρχον Σύνταγμα.  
Κύριε Υπουργέ
Σε περίπτωση καταστροφής στα Δωδεκάνησα υπεύθυνη είναι η επί τρία και πλέον χρόνια Πολιτική σας και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο Λαός της Δωδεκανήσου και να μην επιρρίψει τις ευθύνες στους Πυροσβέστες που «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» φυλάττουν Θερμοπύλες.
 
                                                                  Με Τιμή
                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
    Καλτσίδης Γεώργιος                                                             Τσάκωνας Χρήστος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις Αγωνιστικών Παρατάξεων και Ενώσεων σε Αγωνιστική Κατέυθυνση